Det finns hos oss, precis som på en massa andra arbetsplatser och i andra branscher, en massa ord och uttryck som är lite speciella och som mina vänner utanför akademin normalt sett inte har någon koll på. I den händelse att jag skulle råka slänga mig med sådana ord framöver här på bloggen så tänkte jag att ni kunde få ett litet försprång i form av en liten ordlista.
Adjunkt:
lärare med examen från en grundläggande universitets- eller högskoleutbildning samt pedagogisk erfarenhet. Jag är adjunkt.
Akademisk kvart:
Av tradition ses man inom akademin alltid kvart över hel timme. T ex är det vanligt att en föreläsning pågår mellan 10:15 och 12.
Atlas
MIUNs utbildningsdatabas
Avhandling:
Uppsats på doktorsnivå. Krävs för att bli fil dr.
Bolognaprocessen:
Förändringsprocess för betygssytemmet som ledde fram till målreletarade betyg på en skala från A - F och som ersatte U -VG.
Branschråd
Ett rådgivande organ som vi på MKV har för varje utbildning. Branschrådet består av en samling branschrepresentanter som får reda på information om förändringar i utbildningen innan andra får det och som vi diskuterar vissa vägval med. De hjälper oss med branschspaningar, gästföreläsningar m.m
Campus:
Universitetsområde
Dekanus
Fakultetsnämndens ordförande. Vår dekanus heter Hans-Erik Nilsson
Disputation
Högtidligt tillfälle då en doktorand offentligt presenterar och försvarar sin avhandling
Docent
Akademisk titel som en disputerad person kan ansöka om att få när man skaffat sig lite ytterligare vetenskaplig kompetens (publicerade alster)
Doktorand
Person som forskarstuderar (efter grundläggande utbildning)
Doktorsexamen
Högsta akademiska examen. Får doktorand efter avslutad disputation. Omfattar minst 240 hp, varav 120 hp i sjäkva avhandlingen.
Fakultetsnämnd
Fakultetsnämnderna ansvarar för forskarutbildningen och grundutbildningen i ämnen inom sitt vetenskapsområde. De ansvarar också för anställning av eller befordran till tjänst som professor eller lektor.
Grundutbildningsråd
Beslutande och rådgivande organ som har kvalitetsansvar för utbildningar och kurser (grundutbildning) inom flera olika områden. Kallas GRUR. MIUN har två olika grundutbildningsråd. Jag sitter med i det ena.
Högre seminarium
Ett seminarium där ny forskning presenteras för kompetensutveckling för t ex lärare och forskare
Kursplan
Synnerligen viktigt dokument som styr innehåll i och examination av kurs genom t ex lärandemål. Författas av lärare på kursen, tas i ämneskollegium och måste sedan passera en serie olika granskare (jag är granskare 1 för oss på MKV) innan den slutligen tas fullt ut.
Ladok
Studiedokumentationsregister. Stället där all information finns :-)
Lektor
Lärare som avlagt doktorsexamen.
Licenciatexamen
En slags halvtidsexamen på väg mot doktorsexamen. Man kan också välja att avsluta sina forskarstudier med en lic (som det kallas) istellet för en fil dr. Omfattar minst 120 hp varav 60 hp i lic.uppsats
PM
Promemoria = skriftlig inlämningsuppgift
Programansvarig
Varje utbildning hos oss har en programansvarig lärare som är utbildningens ansikte utåt mot bransch och mot studenter och som jobbar med utbildningen som varumärke. Jag är programansvarig för InfoPR. För GDK är Kristina Brink programansvarig. För journalistutbildingen är det Ingemar Åttingsberg och för bildjournalistik är det Terje Lindblom.
Prorektor
Vice rektor
Tentamen
Ofta kallad tenta. Kan vara skriftlig (i skrivsal eller som hemuppgift), muntlig eller laborativ. Kan utföras enskilt eller i grupp. En kurs kan examineras genom en eller flera tentamina. Misslyckas man med en tenta (får ett underkänt betyg) får man göra en s.k. omtenta. En tenta kan tentas om i princip hur många gånger som helst.
Ämnesansvarig
Ytterst kvalitetsansvarig för ett ämne. Odförande i ämneskollegiet. För MKV är Catrin Johansson ämnesansvarig. För GDK är det Kristina Brink, för journalistik Ingela Wadbring och för bildjournalistik John Kimmich.
Ämneskollegium
Kallas ÄK och är en kollegial mötesplats och ett beslutsorgan, där man bl a pratar om ämnets utveckling och beslutar om nya kursplaner. Leds av respektive ämnesansvarig. Catrin Johansson är således ordförande i vårt ämneskollegium.