Möt min kollega: Kristina Brink

Kortfakta:
  • Universitetslektor, programansvarig för GDK och biträdande avdelningschef
  • Arbetat på MKV sedan 1997
  • Delar rum med Anna-Sara Fagerholm (vänstra hörnrummet på plan 2)
  • Undervisar i grafisk design med inriktning mot förpackningsdesign och typografi från A-nivå till avancerad nivå (masterstudenter)
 
Jag och Kristina känner varandra väl och vi har också arbetat lika länge på MKV. Vi umgås också en del privat. Bland annat är vi med i samma bokklubb :-) Men det här ska inte handla om bokklubben, utan om Kristina i hennes yrkesroll här på MKV :-)
 
Som biträdande avdelningschef fick Kristina rycka in och hålla i personalmötet i torsdags när Elisabet var upptagen på annat håll. Här plockar hon som bäst efter spännande saker i "korgen", där man som kollega kan lägga info om spännande saker som är på gång eller som det har skrivits den senaste tiden.
 
Kristina tycker att det roligaste med att jobba på MKV är att det händer så mycket hela tiden och att man utbildar sig själv hela tiden - både i möten med studenter och med andra kollegor. Hon nämner också möjligheten att delta i olika former av projekt som ger möjlighet till samverkan inom och utanför universitet som en stor fördel med jobbet.
 
När jag frågar Kristina på vilket sätt hon är annorlunda nu än 1997 när hon började arbeta här så blir hon tyst en stund och tycker att det är en svår fråga men kommer slutligen fram till att det som förändrat henne mest är att hon idag har ett mycket större kontaktnät och att hon faktiskt kan mycket mer än hon kunde då!
 
Apropå samverkan så nämner Kristina att hon nyligen fick ett mail från en av de allra första studenterna hon hade när hon börjat jobba här. I mailet berättade den här killen att han läst mycket om utbildningen och vad som hänt och att det nu var inriktning mot förpackningsdesign. Det tyckte han var extra kul eftersom han själv hade hamnat just inom det området idag och nu arbetar på en av de största byråerna i Stockholm. Kristina berättar att just den före detta studenten ska komma och gästföreläsa för de nuvarande studenterna på deras första kurs i förpackningsdesign.
 
De som känner Kristina vet att hon älskar Japan! Jag frågar henne hur kärleken började och hon berättar då att hon och några kollegor sökte och fick pengar för en studieresa via SCAs Bo Rydin-fonden. Under den resan gjordes många olika besök och ett av dessa besök var på Chiba universitetet som också utbildar studenter i förpackningsdesign. Efter det startade ett samarbete som med hjälp av olika fondbidrag etc pågått i många år och som nyligen formaliserats i form av ett utbytesavtal som möjliggör utbytesstudier för studenterna.
 
Glada MKV-kollegor med japanska kollegor och rektor på Chiba universitet i Tokyo.
 
En av de roligaste sakerna var när de japanska studenterna fick i uppdrag att förpacka svensk mat (köttbullar) och de svenska studenterna skulle förpacka japansk mat (sushi) vilket var det allra första samarbetet mellan universiteten, minns Kristina som också berättar att man de senaste två åren haft ett spännande samarbete med ett japansk kosmetikaföretag.
 
Kristina säger att japaner både är väldigt lika oss, men samtidigt väldigt olika oss, men att man samarbetar med dem väldigt lätt bara man lär sig lite innan om hur man ska bete sig. Den naturliga följdfrågan är då: Men hur ska man då bete sig? Kristina berättar: Man ska ha med sig presenter, men visitkort är nog det allra viktigaste. Du är helt rökt om du inte har ett visitkort när du kommer dit och du måste ockå ha en liten koll på hur du lämnar över visitkortet för att göra ett bra intryck. Vi har fått mycket värdefull information om sådana här saker av en kontakt vi har på Invest Sweden på svenska ambassaden där. Han heter Yasunori Katsuyama, men han kallas för Kalle!
 
Avslutningsvis avslöjar Kristina att hon faktiskt försökt sig på en nybörjarkurs i japanska, men att det är svårt...
 
Häftig korsning i stadsdelen Ginzai Tokyo.  Foto: Kristina Brink
 
 

Installationsföreläsning!

Idag hade min kollega Catrin Johansson sin installationsföreläsning som professor i medie- och kommunikationvetenskap. En installatonsföreläsning är en kortare översiktsföreläsning av det forskningsområde inom vilket personen varit och är verksam och är en slags formell invigning i rollen som professor.
 
 
Föreläsningen, som hade rubriken Leda, förändra och överleva gästades av såväl kollegor från avdelningen och andra delar av MIUN, som av kommunikatörer från det lokala näringslivet och av släkt och vänner. Efter föreläsningen bar det av till våning 5 i J-huset för vin och snittar.
 
 
 
Stort grattis Catrin!
 
 

Praktikplatser sökes!

Nu har InfoPR12 precis börjar sitt praktikrace. De filar just nu på ansökningar och kliar sig i huvudet för att hitta de bästa ingångarna och för att klura ut vad de egentligen vill ha ut av sin praktikperiod (som pågår 20 januari - 28 mars).

De flesta vill göra praktik i Sundsvalls- eller i Stockholmsområdet, men även andra orter (då ofta hemorter) i alla delar av Sverige brukar vara aktuella (och ibland även utlandsplatser) så jag riktar ett bra tips till er kommunikatörer av alla de slag i Stockholm & Sundsvall primärt men även i övriga Sverige:

Önskar ni en InfoPR-praktikant (the best you can get) till våren så kontakta mig snarast på Facebook eller på [email protected]! Vi kan också höras på tfn 070-520 93 69.

Beskriv lite kort vad ni kan erbjuda för arbetsuppgifter och ställ gärna frågor till mig för att få reda på mer om vad ni kan förvänta er av en praktikant från just oss :-) Intervjuer innan beslut om praktik är brukligt och jag kan rådfrågas vid behov. Då så - vad väntar ni på?